Overslaan en naar de inhoud gaan

Rhône

De Rhône is een belangrijke rivier in Frankrijk en Zwitserland, die ontspringt in de Alpen en naar het westen en zuiden stroomt via het Meer van Genève en Zuidoost-Frankrijk voordat hij uitmondt in de Middellandse Zee. Bij Arles, vlakbij de monding, splitst de rivier zich in de Grote Rhône en de Kleine Rhône. Het resulterende delta vormt de regio Camargue.

De bron van de rivier is de Rhône-gletsjer, aan de oostelijke rand van het Zwitserse kanton Valais. De gletsjer maakt deel uit van het Saint-Gotthard Massief, dat ook aanleiding geeft tot drie andere belangrijke rivieren: de Reuss, de Rijn en de Ticino.

De Rhône is, samen met de Po en de Nijl, een van de drie Middellandse Zee-rivieren met de grootste waterafvoer.

De Rhône staat berucht om zijn sterke stroming wanneer de rivier grote hoeveelheden water draagt: stroomsnelheden tot 10 km/u (6,2 mph) worden soms bereikt, met name in het gedeelte onder de laatste sluis bij Vallabrègues en in het relatief smalle eerste afleidingskanaal ten zuiden van Lyon. De rivier is gekanaliseerd met 12 sluizen. Alle bediening gebeurt centraal vanuit één controlecentrum in Châteauneuf.