De sluis van Bollene is een schachtsluis met deelkolk in de Franse rivier de Rhone. De sluis is onderdeel van een complex met waterkrachtcentrale, omleidingskanaal en stuw in de rivier.
De dam van Donzère Mondragon, en de sluis van Bollene vormt een imposant bouwwerk parrallel langs de Rhône. De waterkrachtcentrale is de grootste van de hele Rhône. De 6 Kaplan turbines drijven elk een generator van 59 megawatt aan. Samen goed voor 348 megawatt, voldoende voor de stad Lyon te voorzien van energie. Deze centrale levert 13% van alle energie die er met de 19 centrales van de CNR in de rivier wordt opgewekt. De 6 turbine's kunnen bijna 2000 kubieke meter water per seconde doorlaten. Zoals bij vrijwel elke waterkrachtcentrale in de rivier, loopt het water wat door de centrale's gaat, ook door de laterale kanalen waar de scheepvaart ook doormoet. Zo kan het voorkomen dat als de centrale's flink aan het opwekken zijn, dat de opvaart flinke tegenstroom ervaart. De stroming op de rivier zelf kan best meevallen. Bij vrij gebruikelijke afvoeren van de rivier wordt toch het meeste van die afvoer door de centrale's geleid. Pas als de Rhône meer afvoert door hoogwater, begint het ook op de rivier zelf te stromen. Dit is uiteraard op de delen van de rivier waar het water via laterale kanalen naar de centrale's wordt gevoerd. Daar waar de kanalen weer samen komen met de rivier is de volledige afvoer van de rivier zichtbaar.
Het geheel werd na het gereedkomen van de stuwdam bij Gènissiat gebouwd. De bouw liep van 1947 tot de in bedrijfstelling in 1952. Een lateraal kanaal van Donzère naar Mondragon zorgt voor de aan en afvoer van water. De sluis is een imposant bouwwerk op zichzelf. Een kolk van 190 meter lang, 12 meter breed en overwint het verval van maar liefst 22,5 meter. Het verval is het grootste verval van Frankrijk. Bij de opening van de sluis zelfs de grootste van Europa. Intussen zijn er in Europa enkele sluizen te vinden met een nog groter verval. De drie sluizen op het Main Donaukanaal, en een paar sluizen op de rivier de Douro in Portugal hebben meer verval gekregen.